Westernridning – Utrustning

Oavsett om man tänker rida western i tävlingssyfte eller bara för roligt så krävs det att man har utrustning som passar. Det kan vara lite svårt att veta vad som behövs, speciellt då det är för både häst och ryttare. Lyckligtvis så finns här en lista på det som är viktigt.

Ryttaren

Hatt

För att få den riktiga westernstilen så behövs en cowboyhatt. I många olika tävlingsformer så är hatten så viktig att om man tappar den under tävlingens omgång får man minuspoäng.

Byxor

Som byxor brukar många använda sig av ett par vanliga jeans. För den som vill ha något annat så är chaps ett vanligt alternativ. Dessa byxor är vanliga för denna typ av ridning. Ett par vanliga ridbyxor går givetvis lika bra.

Skor

Boots är bland det vanligaste, men det viktigaste är att skorna är tåliga. Boots ger en väldig western-känsla men det är inte alla som föredrar att rida i såna skor.

Jacka

Tillsammans med jeans så är en jeansjacka väldigt bra. Det passar bra ihop och materialet är tåligt. Om det inte är något som känns aktuellt så funkar en tävlingskavaj lika bra.

Hästen

Sadel

Beroende på hur man ska rida som så finns det olika sadlar för olika ändamål. Många av de olika sadlarna används i bara vissa tävlingsformer. För den som inte tänker rida i tävlingar har sadeln mindre betydelse. Då är det mer för att det ska vara så behagligt som möjligt och blir istället personlig preferens. Ska ett lasso användas så är ropingsadel speciellt anpassad för lasson.

Bett

I western används ett stångbett. Stångbettet har skänklar och fungerar som en hävstång. För att få en häst att använda stångbettet måste den tränas till det. Man börjar med att använda ett bett utan skänklar. När hästen senare har vant sig vid det och är avslappnad med bettet kan man byta till stångbett.

Tyglar

Beror främst på ryttarens egna preferens. Det finns två alternativ till tyglar som kan användas. En hel version och en delad. Den delade fungerar som två snören som sitter vid varsin sida om bettet. Då lasso är vanligt i western så kan ryttaren binda de båda delarna över hornet på sadeln. Ryttaren använder sin kroppsvikt för att styra hästen då istället för tyglarna.