Westernridning – historik

westernridning

Westernridning kan spåras så långt tillbaka som till 400 f.Kr och antikens Grekland. Därefter utvecklades disciplinen och tekniken framför allt under 1400-talet och det av spanjorerna, som sedan tog med sig tekniken till Amerika, när de erövrade kontinenten under 1500-talet.

Så småningom kom också westernridningen till USA, vilket är det land som den framför allt fått fäste i. Man beräknar att tekniken fördes in i landet av vaqueros från Mexico år 1770. Det många ranchägare nu insåg var att det var möjligt att arbeta med hästen på ett avslappnat sätt i boskapsskötseln genom att använda sig av den teknik som de mexikanska vaqueros gjorde.

Snart började också ryttarna av tävla mot varandra för att se vem som var skickligast i att på olika sätt valla sina boskap, varpå westernridningen som tävlingsform föddes. Idag är westernridning en mycket populär sport in USA, framför allt i de delar av landet som förr i tiden betraktades som en del av ”Vilda västern”. I sporten ingår totalt 15 olika grenar av olika slag.

Även till Europa har westernridningen spridit sig och blivit allt populärare, så också i Sverige. Runt om i landet finns drygt 40 olika klubbar som bedriver verksamhet inom westernridning.