Kändishästar

Hästsport har funnits länge. En häst som gör bra ifrån sig i tävlingar skapar sig ett rykte och viss uppståndelse i tävlingssammanhang. En häst kan tävla i flera år innan det är dags att pensionera sig vilket betyder att vissa hästar hinner bli riktiga kändisar innan de måste dra sig tillbaka på grund av skada eller ålder. Nedan listar vi fyra av de största kändisarna inom travsporten.

travhäst

Legolas

Döpt såklart efter den berömde alven Legolas i Sagan om Ringen-böckerna av J.R.R Tolkien. Detta var en brun valack som började livet som en sjukling med ett hett humör. Trots detta beteende ville travtränaren Thomas Nilsson ha honom och fick sin vilja igenom. MEd hårt arbete och tillgivenhet uppfostrades Legolas till en riktig tävlingshäst som vann sina första 19 lopp! Han har varit viktig för svensk travsport tack vare sina vinster och publiciteten han fick. Tyvärr avlivades han 2004 då hans tänder blev ett för stort problem.

Ego Boy

En annan travhäst som gjorde Sverige mer intresserad av sporten. Han levde bara i sju år men blev otroligt populär. Denna häst vann med bokstavligen hästlängder i nästan alla sina lopp och han gick ut som vinnare i 50 av sina totalt 67 lopp. Mest känd för vinsten i skiljeheatet mot amerikanske Flower Child.

Copiad

En annan gigant inom sporten. Den här travhästen var verksam under 80- och 90-talet. Under sin aktiva tid tog han ett världsrekord på 1000 metersbanan. Han står som ena delen i ett av travsportens mest spännande ögonblick: när han och Pine Chip duellerade 1994 och Copiad gick ut som segrare. Hans karriär tog slut 1996 och han levde ut sitt liv som avelshäst till 2003 och fick sedan gå lugnt till 2012. Man kallade honom Värmlands stolthet och enligt hans tränare och kusk drog han flera busslaster av fans.

Järvsöfaks

Ett kallblod som har tre världsrekord, på kort och medeldistans. Han har även varit ett riktigt säkert kort när man ville spela på loppen. Han tredje världsrekord är nämligen 42 vinster i rad! Han deltog i travlivet i tolv år och gjorde sin sista start 2009. Då hade han sprungit in över 21 miljoner kronor och varit med i 234 starter. Han är även blivit utnämnd som Årets Häst tre gånger. Som avelshingst har han inte heller legat på latsidan: han har fått över 360 avkommor varav en handfull blivit så duktiga att de slagit sin egen far i travlopp.