Grenar

Hästsporten tillhör en av världens absolut äldsta idrotter alla kategorier. Man beräknar att hästsporten uppstod i Mellanöstern mellan 4000 och 5000 f.Kr. Inom hästsporten finns en rad olika grenar och varianter som till exempel banhoppning, dressyr, trav och hästpolo.

Banhoppning

Banhoppning tillhör en av de absolut mest populära grenarna inom hästsporten. Det hela går ut på att rida hästen runt en hinderbana på tid samtidigt som man också ska undvika att riva några hinder, då detta genererar tidstillägg.

Dressyr

Dressyr är något av hästsportens svar på dans, där det handlar om att få hästen att genomföra ett bestämt rörelseprogram, ofta till musik. Några vanliga moment inom dressyr är bland annat skritt, halvhalt, volt, piaff, passage och piruett.

Trav

Travsporten är kanske den allra mest populära grenen inom hästsporten i Sverige, i alla fall sätt till antal åskådare och intresse i form av det mycket omfattande spel som förekommer på trav. I Sverige finns över 30 travbanor med tävlingar året runt. Genom åren har Sverige också haft ett flertal mycket framgångsrika travtränare.

Hästpolo

Hästpolo är en ovanlig sport, i alla fall i Sverige, som kan liknas vid bandy eller hockey med den lilla skillnaden att man sitter på en hästrygg. Sporten spelas i två lag med fyra spelare i varje lag där en match varar i fyra, sex eller åtta perioder. Varje period eller chukka, som är det egentliga namnet, varar i mellan sju och sju och en halv minut.