De bästa raserna

Som så många andra hästsporter så är olika raser lämpade för olika typer av ridning. Westernridning är inget undantag. 

Westernridning är något som blivit mer och mer populärt med åren. Många hästar går att använda till alla möjliga typer av ridning. Vissa hästar är inte lika lämpade som andra till vissa grenar. För western är det främst tre stycken som är de mest optimala.

Quarterhäst

Quarterhäst är ytterst lämplig för westernridning. Hästen är lugn och stabil. Den är väldigt stark men ändå vig på samma gång. Detta gör att hästen är väldigt snabb och kan göra explosiva starter. Det som är dess största egenskap inom westernridning är att den har en instinkt för vallning. Detta gör att de kan läsa av boskapen och är utmärkt för tävlingsformer som involverar kalvar. En häst som har samma ursprung som quarter är paint och dessa hästar är också väldigt eftertraktade. Paint har samma egenskaper och är därför ett bra alternativ skulle quarter vara svår att få tag på.

Arabiskt fullblod

Hästen har en användning i mängder olika hästsporter och westernridning är inget undantag. De är lättlärda, tillgivna och har mycket skärpta sinnen. Många gånger har hästen uppfattats som att den har ett dåligt temperament men så är inte fallet. Misstolkningen kommer från deras skärpta sinnen.

Appaloosa

Denna häst är mycket populär i western för att den är väldigt uthållig och härdig. Hästen anses vara väldigt lugn och villig att arbeta. Deras lugn och vilja att arbeta underlättar främst för grenar som innebär vallning av kalvar.